Składniki:
700 g filetu z karpia
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sałatka:
500 g różnych odmian pomidorów np. malinowe, truskawkowe, żółte, fioletowe
100 g malin
1 czerwona cebula
kilka gałązek mięty
kilka gałązek kolendry
garść listków bazylii
50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety z karpia dzielimy na porcje. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok. Pomidory kroimy w cząstki. Cebulę w cienkie pióra i przekładamy do wody z lodem (dzięki temu będzie łagodniejsza). Zioła grubo siekamy lub rwiemy w rękach.
W misie sałatkowej układamy pomidory, cebulę (osączoną), maliny i zioła. Skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Rybę opiekamy na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej. Pamiętajmy, że ruszt musi być solidnie rozgrzany. Grillujemy około 1-2 minuty z każdej strony. Rybę podajemy na sałatce z pomidorów i malin.
Smacznego!