Karp grillowany z sałatką z pomidorów i malin

Składniki:

700 g filetu z karpia

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Sałatka:

500 g różnych odmian pomidorów np. malinowe, truskawkowe, żółte, fioletowe

100 g malin

1 czerwona cebula

kilka gałązek mięty

kilka gałązek kolendry

garść listków bazylii

50 ml oliwy z oliwek

3 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety z karpia dzielimy na porcje. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok. Pomidory kroimy w cząstki. Cebulę w cienkie pióra i przekładamy do wody z lodem (dzięki temu będzie łagodniejsza). Zioła grubo siekamy lub rwiemy w rękach.

W misie sałatkowej układamy pomidory, cebulę (osączoną), maliny i zioła. Skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

Rybę opiekamy na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej. Pamiętajmy, że ruszt musi być solidnie rozgrzany. Grillujemy około 1-2 minuty z każdej strony. Rybę podajemy na sałatce z pomidorów i malin.

Smacznego!

Post w kategorii Przepisy kulinarne.