Sałatka z wędzonym karpiem, roszponką i burakami

Składniki:

200 g ugotowanych buraków

125 g roszponki

200 g wędzonego karpia

100 g koziego sera

2 łyżki listków mięty

1 garść orzechów włoskich

Sos:

sok wyciśnięty z 1 cytryny

2 łyżki miodu wielokwiatowego

2 łyżki musztardy francuskiej

80 ml oliwy z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraka obieramy i kroimy na niewielkie cząstki. Wędzone mięso karpia oczyszczamy z ości. Kozi ser kroimy na mniejsze kawałki. Mięte siekamy grubo lub rwiemy w rękach. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, aż do zrumienienia.

W oddzielnej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu, aż będzie miał jednolitą strukturę. W misce łączymy wszystkie składniki sałatki a następnie polewamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatkę podajemy z kawałkiem dobrego pieczywa lub grzankami.

Smacznego!

Post w kategorii Przepisy kulinarne.