Składniki:
200 g ugotowanych buraków
125 g roszponki
200 g wędzonego karpia
100 g koziego sera
2 łyżki listków mięty
1 garść orzechów włoskich
Sos:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki musztardy francuskiej
80 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraka obieramy i kroimy na niewielkie cząstki. Wędzone mięso karpia oczyszczamy z ości. Kozi ser kroimy na mniejsze kawałki. Mięte siekamy grubo lub rwiemy w rękach. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, aż do zrumienienia.
W oddzielnej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu, aż będzie miał jednolitą strukturę. W misce łączymy wszystkie składniki sałatki a następnie polewamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatkę podajemy z kawałkiem dobrego pieczywa lub grzankami.
Smacznego!