Karpburger
Składniki:
Burgery:
1 cebula
2 łyżki oleju roślinnego
500 g mielonego mięsa z karpia
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia
Dodatki:
4 bułki hamburgerowe
2 pomidory
3 ogórki kiszone
8 liści sałaty masłowej
majonez
ketchup
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do mięsa z karpia dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Dłońmi skropionymi olejem roślinnym formujemy cztery zgrabne kotlety. Obtaczamy je w mące kukurydzianej, smażymy na rozgrzanym oleju, po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego złotego koloru. Usmażone kotlety, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Bułki opiekamy na rozgrzanej patelni grillowej. Jedną stronę bułki smarujemy majonezem, drugą ketchupem. Układamy ulubione dodatki. W moim przypadku po kolei: sałata, kotlet, plastry pomidora i ogórka kiszonego.