Karp smażony marynowany w lokalnych ziołach

Karp smażony marynowany w lokalnych ziołach

Składniki:

800 g filetu z karpia

garść listków mięty

garść liści szczawiu

garść liści naci selera

8 ząbków czosnku

sok wyciśnięty z ½ cytryny

6 łyżek mąki pszennej

olej roślinny do smażenia

sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczony i podzielony filet z karpia doprawiamy solą i pieprzem. Zioła siekamy grubo, czosnek bez obierania miażdżymy i kroimy na mniejsze kawałki. Obkładamy rybę ziołami, czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilkanaście minut.

Na patelni rozgrzewamy olej. Fileta delikatnie oczyszczamy z przypraw i obtaczamy w mące. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, po 1-2 minuty z każdej strony, aż ryba będzie ciemno złota. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby zebrał nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

Post w kategorii Bez kategorii, Przepisy kulinarne.