Karp smażony marynowany w lokalnych ziołach
Składniki:
800 g filetu z karpia
garść listków mięty
garść liści szczawiu
garść liści naci selera
8 ząbków czosnku
sok wyciśnięty z ½ cytryny
6 łyżek mąki pszennej
olej roślinny do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczony i podzielony filet z karpia doprawiamy solą i pieprzem. Zioła siekamy grubo, czosnek bez obierania miażdżymy i kroimy na mniejsze kawałki. Obkładamy rybę ziołami, czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Na patelni rozgrzewamy olej. Fileta delikatnie oczyszczamy z przypraw i obtaczamy w mące. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, po 1-2 minuty z każdej strony, aż ryba będzie ciemno złota. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby zebrał nadmiar tłuszczu.
Smacznego!